Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Radiatorji JAGA - pogosta vprašanja

Kaj je konvektorski radiator?

Konvektorski radiator ima v ohišju vgrajen grelec, ki ogreva samo zrak, ki se dviga skozi radiator. Ohišje se ne segreva in ima temperaturo prostora. Preko centralne napeljave se v grelce dovaja topla voda nizke ali visoke temperature (30o C – 90oC). Zrak se v radiatorju ogreva z naravno konvekcijo (princip dimne tuljave) ali pa s prisilno konvekcijo (princip vpihavanja zraka s pomočjo ventilatorjev).


Kakšne so prednosti konvektorskega radiatorja pred klasičnim radiatorjem?

Klasični ali cevni radiator vsebuje veliko količino vode, ki ogreva stene radiatorja in preko ohišja oddaja toploto v prostor. Toplota prehaja v zrak s konvekcijo( cca 60-70%)  in s sevanjem (cca 30-40%). Akumulacija toplote se nekontrolirano sprošča v prostor tudi takrat, ko zaprete ventil za dovod tople vode. Klasični radiatorji vključno s talnim ogrevanjem imajo visoko akumulacijo.

Konvektorski radiatorji so lahki in nimajo nobene akumulacije toplote, zato je možna natančna regulacija temperature v prostoru in hitrejše ogrevanje zraka v prostoru. Ohišje radiatorja ostane hladno in je lahko brez škode v bližini pohištva ali drugih predmetov. Konvektorski radiatorji so zaradi svoje kompaktne oblike primerni za vgradnjo v talne ali stenske niše obloženi z dekorativno oblogo in skriti očem.

Konvektorski radiator je primeren za otroške bolnice, vrtce in šole, ker na dotik ne povzroča opekline.
V konvektorskem radiatorju je majhna količina vroče vode (cca 10x manj kot v klasičnem) in tako je tudi potrošna energije za cca 10% manjša.


Kaj je »LOW H2O« radiator?

Radiator z malo vode ali konvektorski radiator.


Ali ima konvektorski radiator vgrajene ventilatorje?

Ne. V osnovni izvedbi nima vgrajenih ventilatorjev.

Za večji pretok zraka, ki omogoča večjo moč pri isti velikosti konvektorskega radiatorja, je v ponudbi tudi ventilatorski sistem »DBE«, ki ga lahko naknadno vgradite v konvektorski radiator ali pa ga dobite vgrajenega v novem radiatorju.


Ali so konvektorski radiatorji oblikovani tudi kot dekorativni radiatorji?

Ne, le z izjemo lesenega modela »Knockonwood«, ki se izdeluje iz več vrst lesa v 10 variantah dekorativnih oblog in modela »Play«, ki ima barvno ohišje oblikovano za otroške prostore.
Konvektorski raditor ima gladke lakirane površine in zelo primeren za čiščenje. Dobavljiv v 103 barvnih variantah


Ali so konvektorski radiatorji kompatibilni stari centralni napeljavi za ogrevanje?

Ja. Pogoj za delovanje konvektorskih radiatorjev je izvor tople vode. Priklopite ga lahko na vsako toplovodno napeljavo.


Kakšne priključke ima konvektorski radiator?

Priključek na konvektorski radiator je vedno na spodnji levi in desni strani radiatorja. Posebna izvedba ima tudi sredinski spodnji priključek. Priklopni ventili so prilagojeni za stenski priključek (cevi iz stene) ali za nadometno napeljavo (cevi iz tal).

Termostatska glava je poljubno locirana na levi ali desni strani spodaj ali zgoraj na bočni stranici radiatorja


Ali so konvektorski radiatorji primerni za ogrevanje v kombinaciji z drugimi grelnimi telesi?

Ja zelo priporočljivi v kombinaciji s talnim ogrevanjem. Talno ogrevanje obratuje na nizki temperaturi vode. Konvektorski radiator je lahko priklopljen na isto zanko, le da ima samostojno regulacijo vklopa in izklopa, kar za talno gretje ni uporabno. Talno gretje ima veliko akumulacijo brez regulacije in je zato stalno vklopljeno, ogrevanje zraka pa zaradi nujnega zračenja dobro izoliranega prostora zagotavlja konvektorski radiator.


Ali se talni konvektor in konvektorski radiator razlikujeta v delovanju?

Ne. Razlikujeta se samo v obliki in načinu montaže. Talni konvektor je oblikovan in prilagojen za vgradnjo v pod, konvektorski radiator pa za montažo na ali v steno in za montažo na pod kot stoječi radiator.


Kaj moram vedeti ob nakupu radiatorjev?

Osnovna informacija za prodajalca je toplotna izguba prostorov vašega objekta in s kakšno temperaturo vode deluje oz. bo deloval centralni sistem ogrevanja. Na osnovi tega podatka se lahko določijo moči in dimenzije radiatorjev. Pri sebi imejte izmere ali načrt prostora za izbiro velikosti, lokacije in oblike radiatorja. Poleg funkcije ogrevanja naj kupec navede tudi pomembnost zunanjosti oziroma dekorativni značaj radiatorja.


Zakaj je radiator pri odprtem ventilu samo polovično ali delno ogret?

Eden od vzrokov, ki ga lahko odpravite je odzračevanje toplovodne napeljave. V ta namen je pri vsakem radiatorju odzračevalni ventil, ki ga med obratovanjem odprete in odzračite dokler ne priteče voda.
Drugi vzrok pa tiči v sistemu kompletnega centralnega ogrevanja. Vzrok je v nepravilno uravnoteženem pritisku, ki ga povzročajo vsi elementi napeljave. Napako vam lahko odpravi le strokovni monter centralne kurjave.


Koliko močan radiator potrebujem za moj prostor?

Najpogostejše vprašanje na katerega dobite najrazličnejše odgovore. Najtežji za nestrokovnjaka je izračun toplotne izgube prostora, če to ni predhodno naredil strokovnjak oziroma projektant strojnih inštalacij.

Na izračun potrebne moči radiatorjev vpliva več dejavnikov:

  • Lega zgradbe v naravi-klimatski vplivi okolja
  • Toplotna prevodnost zunanjih in notranjih sten in stropov (izolacija)
  • Število in velikost oken in vrat, ter vrsta zasteklitve.
  • Velikost ogrevanih prostorov
  • Želena temperatura prostorov
  • Grobo oceno potrebne moči za ogrevanje prostora lahko naredi kupec sam na osnovi sledeče tabele:

Za temperaturo ogrevanja   20oC                       24oC   

Odlično izolirani prostor        45 W/m3                     55 W/m3

Dobro izolirani prostor          65 W/m3                     75 W/m3

Zadostno izolirani prostor     85 W/m3                     95 W/m3

Slabo izolirani prostor         100 W/m3                   115 W/m3


Ali lahko s konvektorskimi radiatorji tudi ohlajam prostor?

Ja, toda samo pasivno brez odvoda kondezata in z vgrajenim DBE sistemomPreverite našo ponudbo: JAGA ogrevanje, hlajenje in prezračevanje.