Količina:

0


Znesek:

0,00

Pot k sejmišču 30
1231 Ljubljana-Črnuče
T: 01 563 40 50
E: info@torna.si

Vzdrževanje strojev in orodja

Po napornem delovniku verjetno komaj čakate odhod domov, vendar je zelo pomembno, da pred tem poskrbite za svoje orodje in stroje. Pravilno vzdrževanje izboljša učinkovitost in olajša nadzor in uporabo orodij, nenazadnje pa boste poskrbeli tudi za daljšo življenjsko dobo vaše opreme (na primer noži bodo rezali hitreje in bolje, zmanjšala se bo obraba, uporaba pa bo bolj varna).

Preberite nasvete glede vzdrževanja orodja serviserja z dolgoletnimi izkušnjami.

Kateri so splošni nasveti za daljše delovanje orodij?
Najbolj splošen nasvet, ki pa navadno preslišan, je, da pred prvo uporabo orodja preberete navodila za uporabo, ki jih shranite in po potrebi ponovno preberite. Razumevanje, kako naj bi orodje delovalo in na kaj je treba biti pozoren pri rokovanju z njim, lahko podaljša njegovo življenjsko dobo. Po vsaki uporabi orodje očistite in redno mažite vse gibljive dele, kot je to označeno v priročniku.


POŠKODBA KOT POSLEDICA NEPRAVILNE UPORABE:


Kako pogosto je treba orodja preverjati glede potrebnega vzdrževanja?
Za vzdrževanje morate vedno upoštevati navodila v priročniku posameznega orodja. Dobro je, da pred vsako uporabo stroj pregledate. Bodite pozorni na kakršnokoli obrabo, ki bi lahko vplivala na delovanje stroja.

Kaj radi spregledamo pri vzdrževanju orodij za vodovodno dejavnost?
Poskrbite, da v strojih ni vode. To predvsem velja za orodje, ki ga skladiščimo čez zimo, saj lahko tekočina zamrzne. Po potrebi uporabite sredstvo proti zamrzovanju (antifriz). Po vsaki uporabi preverite brizgalne šobe in odstranite morebitne delce. Pri strojih z bobni preverite delovanje samodejnega podajanja. Pri sekcijskih strojih preverite spojko, da ta normalno deluje in jo po potrebi očistite in namažite. Za ročno orodje poskrbite tako, da očistite trde delce, na primer pesek, ter da poskrbite, da so rezalna kolesca in zatiči namaščeni.

Kdaj lahko vzdrževanje opravimo sami in kdaj se obrnemo na pooblaščeni servis?
Uporabnik lahko sam orodje očisti in namaže gibljive dele, pogosto pa lahko tudi zamenja obrabljene dele, kot so na primer rezila in matrice. Navodila za menjavo teh rezervnih delov so napisana v navodilih za uporabo stroja. Pri strojih je treba kakršnekoli električne napake odpraviti v pooblaščenem servisnem centru. Vsa popravila, za katera ne najdemo navodil v priročniku, moramo servisirati pri pooblaščenemu serviserju, kajti le tako bo orodje zagotavljalo delovanje, kot ga obljublja proizvajalec.

 

Povzeto po: 

Corlett, D. (2020). Don’t Neglect Tool Maintenance. Plumber, March. www.plumbermag.com/...
Fotografija: lasten arhiv